FAQ - de vaak gestelde vragen

ALGEMENE VRAGEN OVER WARMTEKABELS

Hoe warm wordt een warmtekabel?

In feite is dit niet de juiste vraag... Het gaat namelijk niet om de temperatuur, maar om het warmte-vermogen. Ter illustratie: de vlam van een aansteker is erg warm (heet), maar je kunt er nog geen stoeptegel mee opwarmen! U dient dus eerst te bepalen hoeveel Watt uw toepassing vraagt. Er zijn vuistregels voor vloerverwarming, wegdekverwarming en vorstprotectie. Voor andere situaties moet de kabel het juiste vermogen leveren èn passen.
 

Geeft de hele kabel warmte af?

Nee, de warmtekabels zijn voorzien van een aansluitsnoer dat koud blijft. De vermelde lengtes zijn de warme, effectieve lengtes. De productspecificaties bevatten informatie over het (koude) aansluitdeel.
 

Hebben warmtekabels een netstekker?

Kabels voor verwarmen hebben géén netstekker, omdat ze in principe via een thermostaat of temperatuurregeling worden aangesloten. Kabels voor vorstprotectie (linten) zijn meestal pre-fab en voorzien van een geaarde netstekker.
 

Heb ik een extra 230 V groep nodig?

In de meeste gevallen is een elektrische groep gezekerd met 16 Ampère. Dat betekent dat de maximale belasting 3.680 W bedraagt (Watt = Volt x Ampère). Op één groep kunt u wel meerdere warmtekabels aansluiten, mits u onder het maximale vermogen blijft.
 

VRAGEN OVER VORSTPROTECTIE

Wat wordt bedoeld met vorstprotectie?

Het verwarmen van (meestal) leidingen, zodat deze niet kunnen bevriezen. Met de juiste vorstbescherming komt de temperatuur van het water niet beneden het vriespunt. (Voor het opwarmen van cv- of tapwater zijn warmtekabels niet geschikt)
 

Wat is een zelfregelend warmtelint?

Het betreft een verwarmingskabel met een koolstof-element, dat temperatuurafhankelijk is. Dit type kabel heet ook wel zelfregulerend lint, warmtelint, thermolint of tracing. Zijn warmte-afgifte is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het vermogen is niet constant, omdat het zich aanpast over de gehele lengte en per plek kan verschillen. Dankzij dit principe mag één warmtelint deels binnenshuis en deels buitenshuis, of zelfs (gedeeltelijk) in de grond, worden toegepast. Belangrijkste voordeel: dit type lint kan nooit te warm (denk aan kunststof leidingen) worden.
 

Waarin verschillen Verwarmingslint en Thermolint?

Thermolint is robuuster, levert meer vermogen en is bedoeld voor dikke leidingen en toepassing buitenshuis. Verwarmingslint voldoet in alle situaties binnenshuis. Beide uitvoeringen zijn geschikt voor waterleidingen en buizen van kunststof en metaal.
 

Heeft de aangegoten stekker ook pen-aarde?

Ja, de geaarde netstekkers van het Verwarmingslint en Thermolint passen zowel op stopcontacten met randaarde (Nederland) als pen-aarde (België).
 

Hoe werkt een vorstvrij-kabel met thermostaat?

In plaats van een koolstof-element bevat dit type kabel verwarmingsdraden met een vaste weerstand. Hij kan alleen maar uit- of ingeschakeld zijn en produceert altijd zijn maximale vermogen, of het nu 25 graden vriest of 5 graden boven nul is. Tijdens de meeste winterse dagen betekent dat onnodig energieverbruik. Bovendien is een kabel met ingebouwde thermostaat riskant voor kunststof leidingen, omdat hij pas weer uitschakelt tussen +10 en +15 °C. Hij is wel goed toepasbaar op een metalen leiding, mits die zich in één ruimte bevindt.
 

Hoe herken ik een kabel met ingebouwde thermostaat?

Sommige anti-vorstkabels bevatten een bimetaal, in een verdikking aan het uiteinde. Andere uitvoeringen hebben in de aansluitkabel een oranje blokje, met daarin een temperatuurvoeler. Deze thermostaten zijn dus in de kabel verwerkt, waardoor men ze niet altijd op de koudste plek kan plaatsen. Een ingebouwde, mechanische thermostaat is gevoelig voor slijtage (bewegende contacten). Vervangen is niet mogelijk zonder de kabel te beschadigen.
 

Wat is het nut van een vorst-schakelaar?

Een vorstschakelaar is een elektronische thermostaat met externe temperatuursensor. Hij komt tussen stopcontact en lint en zorgt voor het automatisch in- en uitschakelen daarvan. Het voordeel is energiebesparing, omdat het lint alleen netspanning krijgt tijdens perioden van vorst of vorstgevaar.
 

Is het nodig om de waterleiding te isoleren?

Warmtelint voorkomt bevroren waterleidingen. Na montage van het lint, langs en tegen de leiding, is het aanbrengen van leiding-isolatie altijd nuttig. Voor lichte vorst is isoleren niet beslist noodzakelijk. Wel voor energiebesparing, omdat alle warmte van de kabel in de leiding gaat. Zonder isolatie verdwijnt namelijk een gedeelte van de warmte naar de omgeving.
 

Kan ik voelen of het lint warm wordt?

Bij temperaturen boven nul geeft een zelfregelend lint zo weinig warmte af dat u het niet of nauwelijks voelt. De handigste controle-methode is een plug-in vermogensmeter, die het stroomverbruik aangeeft. Met een optionele vorst-thermostaat kunt u controleren of er netspanning aanwezig is (groen) èn of deze wordt doorgegeven (rood) naar het verwarmingslint.
 

Is warmtelint geschikt voor PVC leidingen?

Ja, warmtelint is zelfregelend, waardoor het nooit te warm wordt. Bij lichte vorst geeft het lint weinig warmte, bij strenge vorst juist meer. Tip: kunststof (pvc) leidingen en slangen eerst omwikkelen met aluminiumtape. Dit bevordert de warmtegeleiding en zorgt dat de warmte zich beter rondom de buis verspreidt. Na het monteren van het warmtelint, bij voorkeur ook met aluminium tape, kan de isolatie (opnieuw) worden aanbracht.
 

Hoe zit het met aftakkingen?

Bij een aftakking op een leiding, bijvoorbeeld voor een kraan of drinkbak, is het praktisch om het warmtelint langs de andere zijde van de buis terug te leggen. Deze methode is veilig en bedrijfszeker. Bovendien eenvoudiger dan het maken van aftakkingen en goedkoper dan aparte linten voor korte stukjes. Het extra vermogen op deze plek leidt niet tot hoger energieverbruik, aangezien het lint zelfregelend is en zich automatisch aanpast aan de warmte-behoefte.
 

Mag ik een verwarmingslint inkorten?

Theoretisch kan dit, maar voor pre-fab linten vervalt daarmee wel de garantie. Dat heeft te maken met de moffen, die alleen met specialistische machines 100% waterdicht gemonteerd kunnen worden. De linten zijn standaard leverbaar in een groot aantal verschillende lengtes. Een stukje overlengte kunt u effectief inzetten door het lint deels ‘terug te leggen’ of spiraalsgewijs aan te brengen. Zelfs wanneer u het uiteinde los zou laten hangen is er geen risico van oververhitting.
 

Hoeveel warmtelinten kunnen op één thermostaat?

U kunt meerdere warmtelinten aansluiten op dezelfde vorst-schakelaar, thermostaat of regeling, zolang u onder het maximale aansluitvermogen blijft. De regeling moet wel voor dezelfde ruimte of leiding zijn bedoeld, omdat de temperatuur op de plek van de sensor bepaalt wanneer de warmtelinten worden ingeschakeld. Via een verdeeldoos kunt u meerdere linten aansluiten op één vorst-schakelaar.
 

VRAGEN OVER VERWARMEN MET WARMTEKABELS

Hoe werkt een elektrische warmtekabel?

Net als een elektrische straalkachel of ventilatorkachel bevat de warmtekabel een verwarmingselement met een bepaalde weerstand. Dit element zet elektrische stroom om in warmte. Hoe lager de weerstand, hoe meer stroom er doorheen loopt. Een kabel van 1000 Watt heeft dus minder weerstand dan eentje van 500 Watt.
 

Wat is plaatselijke verwarming?

In tegenstelling tot ruimteverwarming kunt u met een kabel de warmte-afgifte precies aanbrengen op die plekken waar dat nodig is. De kabel verwarmt een steenachtige of metalen massa. Bijvoorbeeld in zig-zag vorm in een betonvloer, ter verhoging van het comfort op een werkplek. Of langs waterleidingen, om te voorkomen dat deze bevriezen.
 

Hoeveel vermogen kan er op één groep?

In de meeste gevallen is een 230 Volt elektrische groep gezekerd met 16 Ampère. Dat betekent dat de maximale belasting 3.680 W bedraagt (Watt = Volt x Ampère). Op één groep kunt u meerdere warmtekabels aansluiten, zolang u onder het maximale vermogen blijft. In de praktijk rekent men hiervoor vaak met 3.500 W per groep, zodat er een veiligheidsmarge is.
 

Mag ik een warmtekabel inkorten?

Een warmtekabel mag beslist niet worden ingekort, omdat zijn vermogen en weerstandswaarde zijn afgestemd op de voedingsspanning. Afknippen betekent een lagere weerstand, wat gevaarlijk is en kan leiden tot doorbranden. (Het koude aansluiteinde mag wel worden ingekort of verlengd)