Hoeveel Watt verwarmingsvermogen heb ik nodig? Voor het bepalen van het aantal Watt is kunt u uitgaan van het vloeroppervlak van de te verwarmen ruimte. De onderstaande tabel dient ter indicatie. In de praktijk is de warmtevraag namelijk erg afhankelijk van de situatie. Bij weinig isolatie dient u de laagste m² waarde aan te houden. Voor alleen vorstvrij houden kunt u uitgaan van de hoogste m² waarde. Tip: neem bij twijfel iets meer vermogen (dit betekent niet méér energieverbruik maar wel sneller opwarmen).

 
 2...7 m²  = 400 Watt
  3...10 m² = 600 Watt
  9...12 m² = 800 Watt
12...16 m² = 1000 Watt
14...20 m² = 1250 Watt
18...25 m² = 1500 Watt
22...32 m² = 2000 Watt
24...40 m² = 2500 Watt
 

Slimme regeling bespaart 15% op energiekosten
Moderne Verwarmingspanelen zijn voorzien van een elektronische regeling, die werkt met een temperatuur-sensor aan de onderzijde van het toestel. Ze hebben een speciale stand voor vorstvrij-houden, wat handig is voor chalets en zomerhuisjes tijdens uw afwezigheid. Een elektronische temperatuur-regeling is betrouwbaarder en nauwkeuriger (minder energie verbruik) dan de mechanische thermostaat van conventionele convectoren.
 

Heel eenvoudig te plaatsen
Een elektrische wandpanelen zijn zeer eenvoudig te plaatsen: ophangbeugel vastschroeven, kachel ophangen en de netspanning aansluiten. Een rookkanaal is niet nodig en bovendien neemt het paneel maar weinig plek in.
 

Convectie vs stralingswarmte
Bij een elektrische convector wordt voor het grootste deel verwarmd met convectie en een stralingspaneel (elektrische radiator) gebruikt vooral elektromagnetische golven om zijn warmte uit te stralen. Stralingswarmte is te vergelijken met de zon en straalt lichamen en objecten aan om zo de ruimte te verwarmen. Stralingswarmte is een vorm van directe verwarming. Convectie is een indirecte vorm van verwarming en zal door de lucht op te warmen een ruimte verwarmen.

Beide vormen van verwarmen hebben voor- en nadelen. Bij convectiewarme zal de ruimte zelf sneller op temperatuur zijn. Daarnaast zal er een meer gelijkmatigere warmte plaatsvinden, er zullen dus minder temperatuurschillen in de ruimte zijn. Bij stralingswarmte ligt de gevoelstemperatuur hoger en kan je door de directe vorm van verwarming sneller een aangename temperatuur voelen. Daarnaast wordt gezonder en aangenamer beschouwd, o.a. door het beperken van stofbewegingen in een ruimte.


Toepassing
Over het algemeen wordt convectiewarmte vaker toegepast als bijverwarming en vorstbescherming in ruimtes. Stralingswarmte wordt veel op plekken ingezet waar onregelmatig warmte nodig is en mensen snel een warm gevoel moeten hebben. Daarnaast is stralingswarmte geschikt om delen in een grotere open ruimte te verwarmen.  In principe zijn beide toepassingen ook als hoofdverwarming geschikt.
 
  Lorenzio Thoonen     22-09-2022 13:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.