Waterleidingen vorstvrij maken

Toepassen van Verwarmingslint of Thermolint.

Wat is het verschil tussen Verwarmingslint en Thermolint?

Beide types verwarmingskabel zijn geschikt voor waterleidingen: van kunststof en metaal, zowel extern als intern. Warmtelint voldoet in vrijwel alle situaties. Thermolint is robuuster en heeft meer vermogen.

Wat is zelfregelend warmtelint?

Hiermee wordt bedoeld verwarmingskabel met een koolstof element, dat temperatuurafhankelijk is. Een andere naam is tracinglint. Het past zich aan de omgevingstemperatuur aan en regelt zijn warmte-afgifte over de gehele lengte. Dit gebeurt ook wanneer een deel van de kabel zich buitenshuis of in de grond bevindt. Voordeel van dit systeem is dat de kabel nooit te warm kan worden. Een Vorstschakelaar (externe thermostaat met sensor) kan zorgen voor het automatisch in- en uitschakelen.

Hoe werkt een vorstvrij-kabel met thermostaat?

Verwarmingskabels met een thermostaat bevatten een weerstandsdraad. Deze kan alleen aan of uit staan. Of het nu 20 graden vriest of 2 graden boven nul is; in beide gevallen geeft deze kabel het maximale vermogen. Dat leidt tot onnodig energieverbruik, ook omdat de ingebouwde thermostaat pas uitschakelt tussen +10 en +15 °C.

Hoe herken ik een kabel met ingebouwde thermostaat?

Deze vorstkabels bevatten een bimetaal, dat zich bevindt in een verdikking aan het uiteinde, of een oranje blokje bij het netsnoer. De thermostaat zit vast in de kabel en kan daardoor niet altijd op de koudste plek worden geplaatst. Een defecte thermostaat kunt u niet vervangen zonder de kabel te beschadigen.

Is het nodig de waterleiding te isoleren?

Vorstprotectie met warmtelint en leidingisolatieOm bevriezing van waterleidingen te voorkomen gebruikt u Warmtelint. Nadat de kabel langs en tegen de leiding is gemonteerd dient u leiding-isolatie aan te brengen.

Bij lichte vorst is isolatie niet beslist nodig om de leiding vorstvrij te kunnen houden. Wel voor energiebesparing, omdat alle warmte van de kabel in de leiding komt. Zonder deze isolatie gaat een gedeelte van de warmte verloren naar de omgeving.

Is warmtelint geschikt voor PVC leidingen?

Ja, warmtelint is zelfregelend en kan daardoor nooit te warm worden. Bij weinig vorst geeft het lint weinig warmte. Tip: kunststof (pvc) leidingen eerst omwikkelen met aluminiumtape. Dit bevordert de warmtegeleiding en zorgt dat de warmte zich rondom de buis verspreidt. Na het monteren van het warmtelint -bij voorkeur ook met aluminium tape- kan de isolatie (weer) worden aanbracht.

Hoe zit het met aftakkingen?

Bij een aftakking op een leiding, bijvoorbeeld voor een kraan, is het praktisch het warmtelint langs de andere zijde van de buis terug te leggen. Dit is bedrijfszekerder en goedkoper dan aparte, korte warmte linten. Het extra vermogen op deze plek leidt niet tot hoger energieverbruik omdat de kabel zich aanpast aan de warmte-behoefte (zelfregelend principe).

ANDERE VRAGEN OVER WARMTEKABELS

Algemene vragen over vorstvrij houden met tracing en elektrische verwarming met warmtedraden en warmtekabels.

Hoe warm wordt een warmtekabel?

In feite is dit niet de juiste vraag. Waar het om gaat is hoeveel vermogen (Watt) er voor een specifieke toepassing nodig is. Voorbeeld: de vlam van een aansteker is erg heet, maar je kunt er nog geen stoeptegel mee verwarmen...
Wanneer u het benodigd vermogen weet kunt u checken op de daarvoor in aanmerking komende kabel (met name qua lengte) kan worden toegepast.

Hoeveel warmtelinten kunnen op één thermostaat?

U kunt meerdere warmtelinten (parallel) aansluiten op dezelfde thermostaat of regeling, mits u onder het aansluitvermogen blijft. Daarbij is het wel van belang dat het om dezelfde ruimte of leiding gaat. Immers de temperatuur op plek van de sensor bepaalt of de warmtelinten worden ingeschakeld.

Heb ik een extra groep nodig?

In de meeste gevallen is een elektrische groep gezekerd met 16 Ampère. Dat betekent dat de maximale belasting 3.680 W bedraagt (Watt = Volt x Ampère). Op één groep kunt u meerdere warmtekabels aansluiten, zolang u onder het maximale vermogen blijft.

Staat uw vraag er niet bij? Stuur ons een bericht:Geen producten